Tapdans in de sloppen van Kenia

Het doel van dit project is Keniaanse dansers uit de sloppen tapdans leren. Tapdans is alleen bereikbaar voor de rijken. Met dit project wordt tap een bron van inkomsten voor mijn studenten en wordt tap verspreid onder alle bevolkingslagen.

Ik geef les aan jongeren uit de sloppenwijken. Het zijn jongeren die professioneel danser willen worden of al zijn. Ik geef ze ongeveer 3 weken 3 of 4 dagen per week les. Ze krijgen 2 uur les per dag en we sluiten af met een voorstelling. In die voorstelling dansen de studenten zowel mijn als hun eigen choreografieën, tap en andere dansstijlen.

Ik ben met dit project begonnen dankzij de Nederlandse stichting Ghetto Exposed. Deze stichting bood kansarme jongeren een opleiding aan tot danser of fotograaf. De opleiding duurde drie jaar. Negen dansers en zeven fotografen zijn afgestudeerd. Alle afgestudeerden werken nu daadwerkelijk als danser of fotograaf en kunnen daar hun brood mee verdienen.

Sommige studenten hebben de sloppen kunnen verlaten. Ze werken als freelancer, dansen in (korte) producties en/of maken deel uit van een dansgezelschap. Ook heeft een aantal met succes meegedaan aan de Keniaanse versie van So you think you can dance .
Weer anderen geven les. Heel gaaf is dat ze nu ook taples geven aan kinderen uit de sloppenwijken. Zij geven die lessen gratis zodat de kinderen dezelfde kans krijgen als zij.

Ik zamel geld in voor de vliegreis naar Kenia, voor mijn verblijfskosten en de studiohuur. Ik geef de lessen gratis en de leerlingen krijgen geld voor de lunch zodat ik zeker weet dat ze eten. De laatste keer had ik 30 leerlingen, beginners en gevorderden door elkaar. Die ga ik dit keer gescheiden lesgeven.

Helaas zijn de meeste tapschoenen van de ongeveer 70 paar die ik eerder ingezameld en meegenomen had ondertussen door de weersomstandigheden vergaan. Dus ook dit keer verzamel ik tapschoenen om mee te nemen en ga ik op zoek naar een goede opslag.

Leerlingen werf ik via mijn oude studenten, Caroline Slot van Ghetto Exposed, Mike Wamaya van Getto Potential en diverse dansgezelschappen en scholen.

Merica Williams. Merica ken ik van de eerste keer dat ik naar Kenia ging om les te geven. Ze heeft de opleiding van Ghetto Exposed niet afgemaakt. Ze is echter altijd blijven dansen en kan daar nu haar brood mee verdienen voor zichzelf én haar dochter Mikella. Ik heb contact gehouden. Het is een bijzondere dame met veel uitstraling op het podium.

In 2019 kwamen twee oud-leerlingen van Tapdans in Kenia via danseres Christine Amagove en mij naar Nederland. Zo trots hoe het is gelopen. Het was magisch om Merica hier in Nederland te ontmoeten en haar te zien optreden met haar Keniaanse dance crew ArtZone. Twee weken later kwam Vvyque Owoko naar Nederland voor een uitwisselingsproject met Xposed Platform in mijn home town Utrecht!

So, would you like to help dancers from the slums of Nairobi to become tap dancers and to support the tapstudents of my former students, please donate at NL03 INGB 0679 8823 75 M van der Ven
#tapdance in the slums of Kenya